La Diada de Sant Jordi ha complert les expectatives i, tal com ja auguraven les previsions, la ciutadania ha correspost a l’augment de l’oferta i del nombre de parades de llibres amb una massiva participació. Els ciutadans d’arreu del país s’han llançat als carrers per comprar llibres des de primera hora del matí en una edició que, segons les primeres estimacions, és la millor de la història.
El diumenge ha estat la culminació d’una jornada que les vendes de llibres han anat in crescendo de fa dies. La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, creu que “estem davant de la diada més participativa i la que més venda ha fet en la història, amb un creixement superior al 5%”. La Cambra donarà a conèixer les xifres definitives una vegada s’hagi computat la venda global, que inclou les parades.
La Cambra del Llibre es felicita per la implementació del model d’espais per a professionals, on s’habiliten parades per a llibreries i floristes. El model aplicat a ciutats com Barcelona contribueix a visibilitzar les llibreries, a ordenar el trànsit de persones i és un dels factors de l’èxit d’enguany, motiu pel qual s’aposta perquè el model tingui continuïtat.
L’alta participació que hi ha hagut ha estat acompanyada d’un augment generalitzat de l’oferta editorial i del nombre de parades. A Barcelona, això s’ha concretat en 320 parades de llibres en els espais professionals, un 11,5% més que l’any passat, repartides en 11 zones de 7 districtes (passeig de Gràcia; Gràcia; Poblenou; Sant Andreu; Les Corts; Ciutat Vella, amb la recuperació d’un espai emblemàtic com Les Rambles, i Sarrià). També s’ha donat un augment del 25% en les signatures d’autors. A aquests espais cal sumar-hi un centenar de llibreries de la ciutat, que han comptat amb una parada davant de l’establiment des de divendres.
El fet que el Dia del Llibre i la Rosa hagi caigut en diumenge també ha beneficiat la participació i la venda i ha facilitat la mobilitat dels ciutadans i que la diada s’hagi pogut celebrar de manera molt participativa arreu. Això és possible gràcies al fet que Catalunya compta amb una «xarxa capil·lar de llibreries que abasta tot el territori».
A Girona, la ciutadania s’ha apropat de manera massiva a la Copa, on s’aplegaven totes les llibreries de la ciutat. La diada ha tingut el mateix comportament a ciutats com Vic, a la Plaça Major, i Manresa, on floristes i llibreters es concentraven al passeig davant del Casino. A Tarragona, a la Rambla Nova, s’ha viscut una situació similar; i a Lleida, tant a la Rambla Ferran com a l’Avinguda Francesc Macià, també s’ha donat una bona afluència de gent. A Amposta, les parades de llibres i roses s’han ubicat a la Plaça de l’Ajuntament i el carrer Major.
Llibres més venuts per Sant Jordi 2023
A continuació, teniu la llista dels llibres més venuts de la diada de Sant Jordi 2023 en diverses categories. Les dades són estimacions obtingudes de les llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya i amb la informació de la setmana de Sant Jordi recollida per LibriRed, sistema automatitzat que obté dades de diferents punts de venda a Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries.
Ficció català
- “Les nostres mares”, Gemma Ruiz Palà (Proa Editors)
- “32 de març”, Xavier Bosch (Univers)
- “El retrat de matrimoni”, Maggie O’Farrell, (L’Altra)
- “Les calces al sol”, Regina Rodríguez Sirvent, (La Campana)
- “Demà, i demà, i demà”, Gabrielle Zevin (Periscopi)
Ficció castellà
- “El ángel de la ciudad”, Eva García Saenz d’Urturi, (Planeta)
- “Cómo (no) escribí nuestra historia”, Elisabet Benavent, (Suma)
- “El retrato de casada”, Maggie O’Farrell, (Libros del Asteroide)
- “El cuco de cristal”, Javier Castillo, (Suma)
- “Hijos de la fábula”, Fernando Aramburu (Tusquets)
No ficció català
- “Gran Enciclopèdia del Barça”, La Sotana, (Blackie Books)
- “Crims: Pecats capitals”, Carles Porta, (La Campana)
- “De la sabana a Mart”, Xavier Sala i Martín, (Rosa dels Vents)
- “Mitologia dels països catalans”, Daniel Rangil (Efadós)
- “Si la memòria no ens falla”, Quim Monzó i Sergi Pàmies (La Vanguàrdia)
No ficció castellà
- “Cómo hacer que te pasen cosas buenas”, Marian Rojas Estapé, (Espasa)
- “Hábitos atómicos”, James Clear, (Diana)
- “Encuentra tu persona vitamnina”, Marián Rojas Estapé (Espasa)
- “El amor comienza por ti”, Curro Cañete, (Planeta)
- “Una historia compartida”, Júlia Navarro (Plaza & Janés)
Llibres infantils i juvenils català
- “Les excursions d’en Titó”, AA.VV, Estrella Polar
- “Tinc un volcà i no vull respirar”, Miriam Triado i Joan Turu, (El Cep i la Nansa edicions)
- “La llegenda de Sant Jordi”, AA.VV, (Estrella Polar)
- “Què és això de l’amor, Minimoni?”, Rocio Bonilla (Animallibres)
- “Les cosines de la Mus”, Jaume Copons i Liliana Fortuny (Combel)
Llibres infantils i juvenils castellà
- “Arta contra el Alien Máximo”, Arta Game, (Montena)
- “Tres meses”, Joana Marcús, (Montena)
- “Antes de diciembre”, Joana Marcús, (Montena)
- “Arta y la invasión màxima”, Arte Game (Montena)
- “Después de diciembre”, Joana Marcús (Montena)
Este artículo ha sido redactado y/o validado por el equipo de redacción de Revista Rambla.