Fa més de 500 anys que va començar un procés de globalització amb un fort canvi en la percepció de la cultura i la societat. Tot i això, si recordem casos com el de George Floyd en el 2020, entenem que encara queda molt camí per recórrer quant al dret a la igualtat dins d’una societat democràtica.

En el dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, et convido a reflexionar sobre les situacions de racisme que succeeixen en el nostre dia a dia.

Molts joves racialitzats de l’Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal exposen diàriament a l’aula de quina manera se senten discriminats.

Alguns són joves que han nascut a Catalunya (els seus familiars són d’origen nord-europeu, africà, asiàtic o llatí), i altres són joves migrats que viuen un procés vital molt complicat fins que aconsegueixen tenir aquí els mateixos drets que qualsevol altra persona.

Com t’afectaria si en pujar-te al metro veiessis com les persones que tens al costat s’agafen fort la bossa pensant-se que li robaràs? Com t’hauries sentit si en el col·legi els teus companys i companyes no et parlessin per tenir un color de pell diferent del seu? O què passaria si no poguessis accedir a un lloguer d’un pis per ser d’origen estranger, fins i tot tenint un contracte laboral en regla i una beca d’estudis? I si pel mateix motiu tampoc et seleccionen per a un lloc de treball?

Això només són alguns exemples de les conseqüències de la discriminació racial i el dia a dia de molts dels joves que estudien amb nosaltres.

Davant d’aquesta sèrie de situacions, és important preguntar-nos quin tipus de societat volem oferir a les nostres futures generacions i com podem millorar-la.

El món està cada vegada més globalitzat, i la interculturalitat i interracialitat són una realitat imparable. Hem de trobar noves maneres per a vèncer la por a allò que és desconegut i diferent, deixar els prejudicis enrere, i agafar la tolerància i el respecte com a bandera per a avançar cap a una societat igualitària íntegrament, «on totes les persones tinguin els mateixos drets i llibertats, sense cap distinció de raça, color, sexe, religió o origen»- Article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

*Foto: Fundació Comptal. Twitter

Coordinadora de l'Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal, graduada en educació social i centrada a donar igualtat d'oportunitats a la gent jove.

Comparte: