Després de mesos de reunions i treball conjunt entre veïnat i l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, seguint un procés participatiu, s’han incorporat algunes de les nostres inquietuds a l’avantprojecte que pensem que signifiquen una millora substancial per al Raval i Sant Antoni respecte del projecte plantejat inicialment, però no totes.

Al llarg de tot aquest procés de debat, hi ha hagut consens en dues coses: la llosa s’havia de treure immediatament i el Projecte de remodelació d’aquests trams de la Ronda s’havia de licitar aviat per tal que les obres puguin iniciar-se entre juny i juliol. Les propostes d’aquells que volen que torni el trànsit a la Ronda no encaixen ni amb la vida dels barris, ni amb la situació d’emergència climàtica que vivim. Aquestes propostes s’allunyen completament de la visió de les entitats que formem aquesta Plataforma i no entenem que ni el PSC ni l’oposició facin cap esforç per a adaptar-se a la realitat i a les demandes veïnals i ciutadanes.

Arran de l’ús electoralista que es vol fer de la remodelació de la Ronda, la Plataforma pro Pacificació vol deixar clares les condicions sine qua non per acceptar l’avantprojecte que ha presentat l’Àrea d’Urbanisme i que conclou el procés participatiu. Tanmateix, advertim a totes les forces polítiques que no deixarem de reivindicar, avui i demà, sigui quin sigui el resultat de les pròximes eleccions, la democratització de l’espai públic, i la gran la necessitat d’espai de qualitat dedicat al vianant i al veïnat.

Condicions per acceptar l’avantprojecte. DEMANEM:

Una Ronda amb el màxim d’espais amplis d’estada que garanteixin la interacció entre el veïnat del Raval i de Sant Antoni i que facilitin la realització d’activitats de cultura i lleure pròpies dels barris.

Que, considerant que al llarg dels darrers 15 anys ja hem gaudit d’una Ronda pacificada, tot i que no s’hi va fer la intervenció per dignificar-la i millorar-la que moltes entitats demanàvem, el segon tram entre Villarroel i Casanova (inclosa la plaça del Pes de la Palla) es blindi i es preservi com a espai lliure per a vianants amb un sol de sauló o similar, per tal d’esdevenir:

Un carrer ple d’activitat, principalment de la canalla i la gent gran, però també un punt de trobada per a les dones, que les hi ha permès trencar el seu aïllament i establir contactes i llaços de suport més enllà del cercle familiar. Això només es pot garantir si es restringeix el trànsit motoritzat completament, 24/7, en el segon tram.

Amb espais lliures, segurs i amplis que facilitin les activitats d’esplai que hem gaudit els darrers anys amb la incorporació de paviments adequats i incloent noves àrees de joc, sobretot per a primera infància, i espais d’estada per a adolescents.

Que s’elimini la proposta de carril bici en el primer tram per tal de reduir les barreres arquitectòniques i que es permeti el pas de la bicicleta com a convidada, igual que als eixos verds, prioritzant sempre el pas dels vianants.

Crear una comissió de Seguiment, formada per plataformes i entitats veïnals i Ajuntament, amb aquests objectius:

Que s’elabori, en coordinació amb les entitats veïnals, un Pla d’Usos enfocat als objectius expressats, que prioritzi l’espai de lleure comunitari per davant de l’ús i lucre privat.

Estudiar alternatives i aplicar-les per tal que el bus deixi de passar pel 1r tram, inclosa la Ronda quan es planifiqui l’ordenació de la mobilitat del barri de Sant Antoni (Sepúlveda, Viladomat i Urgell) i del Raval (Paloma, Ferlandina, Tigre, Sant Antoni Abat…).

Revisar qualsevol mancança i debilitat detectada en la remodelació.

Que s’inclogui tota la Ronda, especialment el primer tram (entre Urgell i Villarroel), al Programa Obrim Carrers, com ja es va anunciar l’agost de 2022.

Que s’apliquin mesures eficaces per tal de controlar la disciplina de la distribució urbana de mercaderies (DUM), així com adaptar-ne els horaris de la mateixa als usos i dinàmiques del veïnat.

Que s’instaurin mesures efectives per a evitar la circulació de vehicles que no hagi estat prevista en el projecte de remodelació de la Ronda, incorporant al projecte mesures de control eficients que incloguin el carrer de Villarroel sota Gran Via, per tal d’evitar l’excés de vehicles al Raval o de baixada pel tram baix de la Ronda entre Urgell i Villarroel.

Que s’estableixin mesures de control de la contaminació ambiental, reduint el pas de vehicles si fos necessari, a fi de complir els índexs de qualitat de l’aire i soroll que estableix l’OMS, tenint en compte que durant els darrers 15 anys, aquests trams pacificats de la Ronda Sant Antoni han estat un dels pocs carrers de l’Eixample i del Raval que els ha complert.

Estem convençuts que amb aquestes incorporacions al projecte, i com ja s’ha demostrat en altres àrees de la ciutat i arreu del món, el comerç de proximitat incrementarà la seva activitat, probablement convertint-se en una zona comercial de referència per als dos barris i la ciutat. La implementació de noves zones de càrrega i descàrrega facilitarà l’activitat comercial de la zona, que per la seva disposició ordenada no competiran per l’espai de gaudi de les persones. Tanmateix, aquestes modificacions garantiran uns barris més vius, més saludables i enfortiran els seus caràcters socials.

Volem que la reconversió d’aquests dos trams de la Ronda sigui el model de com imaginem la Ronda Sant Antoni completament: un espai dedicat al veïnat, espai de joc, de passeig, de comerç de proximitat, on es puguin seguir desenvolupant activitats culturals pròpies dels barris.

Si es compleixen aquestes condicions, la plataforma d’entitats veïnals i ciutadanes pro Pacificació de la Ronda, considerarem que el disseny de l’avantprojecte respon adequadament a una bona part de les necessitats del Raval i Sant Antoni, deixant posada la llavor per a una futura intervenció més exigent, i hi donarem suport.

Plataforma pro Pacificació de la Ronda Sant Antoni

Xarxa Veïnal del Raval | Web

Associació veïnal del barri del Raval a Barcelona

Comparte: